petak, 9. rujna 2016.

Višnjasta Kremisima



Sastojci
Beze kora:
5 belanaca
250 gr kristal šećera
1 kašičica sirćeta
1/2 kašičice arome vanile
Voćni fil:
500 gr smrznutih višanja
70 gr gustina
250 gr šećera
Vanila krem:
5 žumanaca
100 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
2 kesice vanila pudinga
600 ml mleka
150 gr putera
1 kesica praha za šlag
Još:
100 gr čokolade za kuvanje (40% kakao mase)
30 gr putera
250 ml slatke pavlake
ili
2 kesice praha za šlag (+mleko/ voda)Priprema
Beze kora
1.
Penasto umutiti belanca. Postepeno dodavati sav šećer uz neprestano mućenje mikserom. Mutiti belanca i šećer dok se šećer potpuno ne rastopi, a smesa postane čvrsta i gusta. Pred kraj mućenja dodati sirće i aromu vanile.
2.
U tepsiju veličine 25×35 staviti pek papir, ravnomerno rasporediti umućena belanca i staviti u predhodno zagrejanu rernu od 200°C. Rernu odmah smanjiti na 100°C i peći koru ravno 90 minuta. Zatim rernu isključiti i ostaviti beze koru u rerni dok se potpuno ne ohladi.
Voćni fil
1.
Višnje odmrznuti. Sok, koje su pustile višnje, procediti i izmeriti koliko ga ima (u mililitrima). Zatim višnje ispasirati (staviti u blender), a onda i njih izmeriti (takođe u mililitrima) u posebnoj posudi. Neophodno je da ukupno dobijete 700ml (sok+višnje).
*Ja sam dobila sve ukupno 650ml, te sam u sok dolila još 50ml vode.
2.
Izblendirane višnje i šećer staviti na laganu vatru, promešati i zagrevati do tačke ključanja.
U malo soka razmutiti gustin, a kad višnje skoro proključaju, skloniti sa vatre, doliti sok, a onda i lagano ulivati razmućeni gustin uz neprestano mešanje. Vratiti na ringlu i kuvati dok se ne zgusne.
Fil prohladiti uz povremeno mešanje.
Vanila krem
1.
U 500ml mleka dodati 50gr šećera + vanilin šećer i na laganoj vatri zagrevati do tačke ključanja.
2.
Žumanca i preostalih 50gr šećera izmutiti.
Razmutiti 2 pudinga od vanile u 100ml mleka, pa tu razmućenu smesu dolivati u žumanca, uz mešanje, dok se sve lepo ne sjedini (ja sam sve ovo odradila električnim mikserom za nes kafu).
3.
Mleko skloniti sa vatre te u njega ulivati smesu od pudinga i žumanaca, uz neprestano mešanje, zatim vratiti na ringlu i kuvati dok se ne zgusne.
Gotov puding ohladiti.
4.
U dobro ohlađen puding dodati puter sobne temperature, isečen na kockice i mutiti dok se grudvice putera ne razbiju. Zatim istresti kesicu praha za šlag i mutiti dok smesa ne postane penasta.
Slaganje
Pripremiti četvrtastu tacnu odgovarajuće veličine.
1. Beze kora (koju ste pažljivo odvojili od papira za pečenje).
2. Voćni fil (pažljivo premazati).
3. Vanila krem.
4. Čokoladu i puter rastopiti na pari i ravnomerno razmazati po vanila pudingu (ja sam to silikonskom četkicom odradila).
5. Celu tortu ukrasiti šlagom.
Savet
Ukoliko niste ljubitelj Beze kore, onda u koru dodajte još 5 kašika brašna, a sirće preskočite! Dobićete jedan sasvim običan beli biskvit.
PRIJATNO!!!

IZvor : www.najbolje-zanimljivosti.info

Nema komentara:

Objavi komentar