ponedjeljak, 12. rujna 2016.

Baklava bez kora



Sastojci – mera je čaša od 200 ml:
  • 4 jaja
  • 1 čaša  oštrog brašna
  • 2 čaše šećera
  •  1čaša griza
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša mleka
  • 2 čaše mlevenih oraha
 Sirup:
  • 600 ml vode
  • 2 čaše šećera
Priprema:
Prvo se priprema sirup, da se ohladi dok se kolač ispeče.
Pomešati vodu i šećer pa staviti da prokuva. Prokuvati nekoliko minuta, pa skloniti sa vatre.
Uključiti rernu na 180 stepeni da se zagreva.
Ulupati jaja sa šećerom, pa dodati suve sastojke, pa vlažne i sve dobro umutiti žicom.
Pouljiti i posuti brašnom pleh u kojem će se peći, otprilike 25 x 30 cm, ili po vašem izboru. Videćete koliko ćete mase dobiti.
Tanja baklava u veću tepsiju ili deblja u manju.
Staviti  da se peče 35 minuta, zavisno do rerne.
Pečenu baklavu zaliti sa prohladjenim sirupom i ostaviti da se potpuno ohladi, pa staviti u frižider.
Ja sam toplu stavila u frižider, ne vrelu.
Brže se ohladila tako, dovoljno je da baklava dodje do temperature koja neće naškoditi frižideru.
Posle samo iseći u kocke, rombove ili trouglove i poslužiti.

Izvor : www.domacirecepti.net

Nema komentara:

Objavi komentar