Sastojci
Biskvit
– 180 g brasna
– 1 prasak za pecivo
– 130 g secera
– 1 vanilin secer
– 4 jaja (220 g)
– 180 g maslaca
– 150 g kiselog vrhnja
– 150 g mljevenog maka
– Vanila krema
– 600 ml mljeka
– 1 kesica vanila pudinga
– 100 g secera,1 vanilin secer
– 30 g griza
– 140 g butera
– 1 prasak za pecivo
– 130 g secera
– 1 vanilin secer
– 4 jaja (220 g)
– 180 g maslaca
– 150 g kiselog vrhnja
– 150 g mljevenog maka
– Vanila krema
– 600 ml mljeka
– 1 kesica vanila pudinga
– 100 g secera,1 vanilin secer
– 30 g griza
– 140 g butera
Glazura
– 150 g cokolade
– 2 velike zlice ulja
– i jos 100-150 g buter keksa
– 50 ml soka od narandze za prskanje tjesta (moze i drugi po zelji)
– 2 velike zlice ulja
– i jos 100-150 g buter keksa
– 50 ml soka od narandze za prskanje tjesta (moze i drugi po zelji)
Priprema
Pripremiti kalup (dublji 25×30 cm)oblozen sa papirom za pecenje.Ukljuciti pecnicu da se zagrije na 180°C U dubljoj posudi maslac i secer pjenasto izmjesati toliko dugo da smjesa postane fina i pjenasta.
Sad dodavati jaja (ali ne sve odjednom,jedno po jedno cjelo vrjeme mjesati mikserom na najacoj brzini).
Kad ste dodali sva jaja sad dodati vrhnje i na samom kraju brasno pomjesano sa makom,praskom za pecivom i vanilinim secerom.Mjesati sad samo toliko da se svi sastojci fino sjedine. Izruciti smjesu u pleh i peci 30-35 minuta (proba cackalicom).
Kad se ispece biskvit izbosti ga na vise mjesta sa cackalicom i porskati sa sokom (ako vise volite mozete porskati sa istom kolicinom zagrijanog mljeka) te sad poceti spremati kremu:
Mljeku dodati secer,puding prah,vanilin secer i zicom dobro izmjesati (dok je hladno jos) dodati tome sitno nasjecen buter i staviti na stednjak te kuhati cjelo vrjeme zicom mjesati ne na jakoj vatri.
Kad pocne da se zagrijava dodati griz i kuhati dok se pocne fino zgusnjavati,pojavljivati mjehurici.
Maci kremu sa stednjaka i odmah je jos vrelu usuti u pleh preko kore. Odmah raspodjeliti preko buter kekse i premazati sa cokoladnom glazurom koju ste zajedno sa uljem istopili iznad pare.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar