Sastojci
Podloga:
– 280 g zobenih pahuljica
– 100 g kokosa
– 1 zlica maslaca
– 100 ml mlijeka
– 2 zlice secera u prahu
– 100 g kokosa
– 1 zlica maslaca
– 100 ml mlijeka
– 2 zlice secera u prahu
Krema:
– 2 pudinga bourbon vanilija
– 1 zlica gustina
– 1 L mlijeka
– 120 g secera
– 150 g kokosa
– 1 vrecica zelatine
– kokos za posipanje
– 1 zlica gustina
– 1 L mlijeka
– 120 g secera
– 150 g kokosa
– 1 vrecica zelatine
– kokos za posipanje
Priprema
Zobene pahuljice zavrtite par puta u multipraktiku. Dovoljno da ih napola sameljete. Istresite u plastiku i dodajte kokos i secer pa izmjesajte.
Mlijeko zagrijte da bude mlako i u njemu otopite maslac. Kada se vec skoro ohladi i maslac otopi, dodajte u pahuljice i zamjesajte smjesu. Dodajite malo po malo mlijeka i vidite koliko ce vam trebati da dobijete smjesu odgovarajuce teksture.
Kalup, 24 cm promjera, oblozite masnim papirom i utapkajte smjesu. Stavite u hladnjak da se stegne i napravite kremu.
Za kremu zakuhajte cca 800 ml mlijeka sa secerom i kokosom a u ostatku mlijeka izmjesajte puding i gustin. Dodajte puding u vrelo mlijeko i mijesajte dok ne zgusne. Stavite na stranu i pripremite zelatinu.
Zelatinu namocite u maloj zdjelici sa 4 zlice hladne vode. Kada se stvrde, 10-20 sekundi ju zagrijte u mikrovalnoj da se otopi.
Dodajte joj malo kreme, dobro promijesajte i sve vratite u ostalu kremu. Opet sve dobro izmjesajte i izlijte preko podloge u kalup. Hladite. Prije nego krema potpuno stvrdne, pospite kokosom. Ako budete cekali da se ohladi, kokos se nece moci zaljepiti za kremu.
Izvor: scena.ba
Nema komentara:
Objavi komentar