Sastojci
- Za kremu:
- 1 l mlijeka
- 200 gr. šečera
- 1 kesica vanila šečer
- 120 gr. ostro brašno ( mora biti ostro)
- 50 gr. vanilin puding
- 5 jaja
- 250 ml. slatko vrhnje
- Za biskvitno tijesto:
- 4 jaja
- 150 gr. šečera
- 80 gr. mekog brašna
- 1/2 prašak za pecivo
- Punč:
- 1/2 od ispečenog tijesta iskidano na komade
- 2 žlice marmalade
- 1 dcl. ruma
- vode toliko da se masa lepo poveže
- Još:
- 1 paket zamrznutog lisnatog tijesta...2 pločice
- 250 gr. šumsko voće ili voće iz kompota
- mlevene orahe za posipanje
- prah šečer za posipanje
Priprema
- 1.Krema:Od mlijeka oduzmemo i dodamo brašno i prašak za puding, izmješamo metlicom a može i mikserom,dodamo izmješana žumanjca i šečer.Preostalo mljeko zavrimo, i polako sipamo od smjese brzo mešajući metlicom ili mikserom na najnižem stepenu, i zatim stalno mješajući metlicom kremu od kad se počne zgušnjavati kuhamo je tačno 8 min dok se ne zgusne .Zatim izmiksajte bjelanca i metlicom polako umješamo snjeg od bjelanaca u vruću kremu.Ostavimo da se ohladi.Dodamo izmiksano slatko vrhnje i sve izmješamo.
- 2.Biskvit:Biskvit pečemo na pek papir u pleh od pečnice.Izmiksamo žumanjca i šečer, dodamo brašno i pecilni prašak i na kraju dodamo snjeg od bjelanaca. Ispečemo na pek papir u prethodno zagrejanoj pečnici na 200 stepeni od 12-15 minuta. ( isto kao za rolat).
- 3.Biskvit narežemo na pola i jednu polovinu nakidajte na komadiće.Dodajte marmeladu,rum i vode da se biskvit natopi.
- 4.Lisnate pločice svaku razvucite u veličine od pola pleha , izbockajte ih čačkalicom i pecite ih 12-13 min na 200 stepeni.
- 5.Za slaganje kolača vam je potrebna tepsija u širini od pola pleha i mora biti viša.slažemo :Lisnato tijestokremabiskvitkremavoće( malo ga pritisnite u kremi)punč ( rasporedite komadiće po voću )kremalisnato tijestotanki sloj kreme ili samo prah šečer
- 6.Nalaganje voća.
- 7.Nalaganje rum punča.
- 1.
Nema komentara:
Objavi komentar