O da, ovo je svakako torta koja prija nepcu u ove tople dane, osvježava svojom kremoznošću i voćem. Imala sam priliku baš ovu mileram tortu isprobati na dječjim rođendanima nekoliko puta i s obzirom da me je oduševila, odlučila sam ju napraviti svojoj curici za rođendan. Inače smo rođendan slavili vikendom (kada većini gostiju to odgovara) i to dva dana, tako da su za te dane pripremljene isto odlične torte koje preporučujem, a to su: Mliječna čokoladna torta, Ledeni vjetar i Torta od čokolade i jagoda. Kako sam dan rođenja ne može proći bez torte, obilježili smo ga Mileram tortom čiji recept sam pronašla na coolinariki. U gostima gdje sam imala prve susrete sa ovom tortom, bila je poslužena na podlošku kalupa u kome se pekla, tako da sam imala malenu napetost hoće li mi pucati stranice tijesta prilikom odvajanja obruča i hoće li se raspasti prilikom prenošenja cijele torte na tacnu. Naravno sve sam to odradila pažljivo i nije bilo zaista nikakvih problema oko toga. Tijesto je ukusno i mekano, tako nema problema niti prilikom rezanja. Voće možete staviti po želji, a ja sam se ovoga puta odlučila ipak za zamrznuto. Baš prije dva dana prijateljica mi je rekla da je pravila odličnu tortu i da joj je famozna zove se Mileram torta, e sada se mogu pohvaliti da sam ju i ja isprobala Još bih dodala da je velika prednost to sto se pripremljene smjese odmah spoje i zajedno peku, tako da nakon hlađenja samo prelijemo preljev i torta je gotova, dakle nema dodatnog slaganja, posebnog hlađenja kreme, itd.
SASTOJCI
TIJESTO:
250 gr brašna
100 gr šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
80 gr margarina ili maslaca
1 jaje
FIL:
500 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
200 gr šećera
800 gr milerama
OSTALO:
voće po želji (ja sam koristila 500 gr zamrznuto šumsko voće)
1 preljev za tortu
malo šlaga za dekoraciju
po želji koja voćkica za dekoraciju sa šlagom
PRHKO TIJESTO I MILERAM TORTA
250 gr brašna
100 gr šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
80 gr margarina ili maslaca
1 jaje
FIL:
500 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
200 gr šećera
800 gr milerama
OSTALO:
voće po želji (ja sam koristila 500 gr zamrznuto šumsko voće)
1 preljev za tortu
malo šlaga za dekoraciju
po želji koja voćkica za dekoraciju sa šlagom
PRHKO TIJESTO I MILERAM TORTA
1. U posudu stavite brašno pomiješano sa praškom za pecivo, šećer, vanilin šećer, omekšani margarin i jaje, ta sve zajedno izmijesite. Nije potrebno stavljati u frižider.
2. Tijesto razvaljajte na masnom papiru.
2. Tijesto razvaljajte na masnom papiru.
razvaljano-tijesto
3. Prenesite ga u kalup (26 cm) koji ste prethodno pouljili i pobrašnili kako dno tako i bočne stranice. Pažljivo postavite tijesto, a ako i pukne negdje lako ćete prstima popraviti. Višak koji bude virio iznad obruča odrežite.
tijesto-u-kalupu
4. Puding i šećer umutite sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
5. U uzavrelo mlijeko ulijte pripremljen puding i kuhajte na srednjoj vatri dok ne postane gusto.
6. Čim skinete sa vatre dodajte mileram, sjedinite.
5. U uzavrelo mlijeko ulijte pripremljen puding i kuhajte na srednjoj vatri dok ne postane gusto.
6. Čim skinete sa vatre dodajte mileram, sjedinite.
secerna-krema
7. Odmah izlijte u pripremljeni kalup sa tijestom.
krema-u-tijestu
8. Isto tako možete odmah složiti željeno voće, ja sam složila zamrznuto miješano voće.
zamrznuto-voce
9. Stavite sve zajedno peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva 70 minuta.
10. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, te pripremite preljev kako je opisano na poleđini vrećice i odmah ga možete preliti preko torte, ta staviti u frižider.
10. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, te pripremite preljev kako je opisano na poleđini vrećice i odmah ga možete preliti preko torte, ta staviti u frižider.
zelatina-sa-vocem
11. Ostavite tortu preko noći u frižideru i drugi dan polako sa nožem odvojite bočne stranice obruča. Tortu prenesite na tacnu sa nekom većom špahtlom ili nečim drugim šta imate da zahvati što više dno torte. Samo polako i neće pucati.
vocna-torta
slag-sa-vocem
puding-torta
osvjezavajuca-slastica
presjek-sa-vocem
Izvor : kolaci.biz
Nema komentara:
Objavi komentar