utorak, 24. svibnja 2016.

Čokoladni venac



Sastojci 12 osoba
525 g univerzalnog brašna
120 g putera za kolače
250 ml mleka
7 g suvog kvasca
1 kašika vanile
prstohvat soli
2 jaja
50 g šećera
120 g suvog grožđa ( po mogućnosti žutog )
120 g seckanih pikan oraha ( može i obični )
nutela za premazivanje testa
i još
umućeno jaje
braon šećer ( ne mora )Priprema
1.
U malu šerpicu otopiti puter i u otopljen puter dodati mleko i vratiti na vatru da se mleko samo malo zagreje, ne sme da bude prevruće jer onda kvasac neće odraditi svoje.
U toplo mleko dodati kvasac, sve dobro promešati i ostaviti na stranu.
2.
Mikserom umutiti jaja i šećer dok ne dobijete svetlu i penastu smesu.
Dodati vanilu i mleko sa kvascem i umutiti veoma kratko, da se sve sjedini.
3.
Promeniti žice na mikseru, staviti spiralne nastavke za testo i polako dodajte brašno i prstohvat soli, koje ste prethodno izmešali i prosejali, sjediniti testo muteći oko 1 minut i na kraju dodati suvo grožđe. Sve zajedno mesite mikserom oko 5 minuta.
4.
Isipati testo na radnu površinu, oblikovati ga u loptu, premazati sa malo ulja i vratiti nazad u posudu u kojij ste i zamesili testo.
Pokriti sa najlonom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da testo raste ( ja obično uključim rernu vrlo kratko, isključim i onda stavim posudu sa testom unutra.
Testo će se utristručiti za oko 45 minuta do sat vremena.
5.
Rastanjiti testo u pravougaonik veličine 60cm X 38 cm. ( Meni nije bilo potrebno da pobrašnim radnu površinu, testo je tako fino za rad i uopšte se ne lepi )
6.
Rastanjeno testo premazati sa nutelom, ali ostaviti okolo stranica po malo testa, koji nećete premazati sa nutelom.
Posuti sa seckanim pikan orasima.
7.
Zaviti u rolat ali sa duže strane i kad ste zavili rolat, nežno ga rukama malo valjati po radnoj površini da vam rolat svuda bude iste debljine.
8.
Oblikovati u krug, ivice testa prstima sastavite da dobijete jedan celi krug.
Pažljivo preneti na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje ili oblikovati krug na papiru za pečenje i preneti zajedno na pleh od rerne 30cm X 40cm.
Makazama zaseći testo na svakih 6-7 cm ili kako vi volite.
Pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se još malo testo podigne, oko 15 do 20 minuta.
9.
Uključiti rernu na 175*C da se zagreje. Umutiti jaje i premazati pecivo,posuti sa braon šećerom a i ne morate i peći oko 40 minuta ili dok vam fino ne porumeni.
10.
Ohladiti prvo u plehu oko 5 minuta, preneti na žicu i ostaviti da se ohladi.( ja sam pokrila prvo sa kuhinjskim papirom i preko kuhinjskom krpom )
Posuti sa prah šećerom i poslužiti sa čajem,kafom ili sokom.
11.
Prijatno!!!!
Posluživanje
Ovo vam može biti doručak ili desert,koji možete poslužiti za rođendan ili Valentinovo.
Tagovi

Izvor : www.najbolje-zanimljivosti.info

Nema komentara:

Objavi komentar