Sastojci
Sastojci za tijesto
– 2 solje brasna
– 1/2 male zlice praska za pecivo
– 1 mala zlica soli
– 1/2 solje secera
– 100 gr. omeksalog margarina
– 2 jaja
– 1/2 male zlice praska za pecivo
– 1 mala zlica soli
– 1/2 solje secera
– 100 gr. omeksalog margarina
– 2 jaja
Sastojci za fil
– 900 gr. visanja (svjezih ili iz kompota)
– 3/4 solje secera
– 2 zlice gustina
– 2 zlice vode
– 3/4 solje secera
– 2 zlice gustina
– 2 zlice vode
Priprema
Priprema tijesta:
Prosijte brasno i prasak za pecivo u zdjelu pa im dodajte sve sastojke osim jaja. Rukom sve izmjesajte da dobijete zrnastu smjesu.
Posebno razmutite jaja i dodajte ostalim sastojcima. Sve skupa izmjesajte u glatko tijesto, pa zamotajte u prozirnu foliju i ostavite na pola sata u frizider.
Priprema fila:
Polovicu visanja i sav secer sipajte u posudu za kuhanje i stavite na laganu vatru. Polako mjesajte dok se secer ne otopi.
U posebnoj zdjelici izmjesajte gustin i vodu ili ako koristite visnje iz kompota, izmjesajte gustin sa njihovim sokom.
Maknite visnje sa vatre pa umijesajte smjesu gustina i potom vratite sve na vatru. Mjesajte dok se ne zgusne pa potom ostavite da se malo ohladi i dodajte ostale visnje.
Podijelite tijesto na dva dijela. Namazite kalup za pitu sa margarinom ili koristite papir za pečenje, pa na dno stavite prvi dio tijesta koji ste razvalji na tanko.
Prstima prodite po rubovima da skinete ostatak tijesta. Ostatak tijesta mozete izrezati na trakice pa ih unakrsno redati po vrhu.
Prekrijte pitu sa folijom pa pecite na 200 C pola sata. Nakon toga skinite foliju pa pecite jos 15-ak minuta.
Izvor: www.najbolji-recepti.com
Nema komentara:
Objavi komentar