utorak, 17. svibnja 2016.

NEPONOVLJIVE ČOKOLADNE LEDENE KOCKE!



Sastojci
Za koru:
– 5 jaja
– 5 kašika šećera
– 50 g putera
– 5 kašika brašna
– 1 prašak za pecivo
– 2 kašike kakaoa
– 50 g rendane čokolade
Za sirup:
– 3 dl vode
– 300 g šećera
Za fil:
– 1/2 l mlijeka
– 6 kašika šećera
– 5 kašika gustina
– 200 g putera
– 200 g čokolade
Za glazuru:
– 100 g čokolade
– 3 kašike ulja
Priprema
Kora:
Umutiti žumanjke sa 3 kašike šećera i puterom. Posebno umutiti bjelanjke sa 2 kašike šećera.
Sjediniti šam od bjelanjaka sa smjesom od žumanjaka pa dodati brašno, prašak za pecivo, kakao i rendanu čokoladu te polako promiješati varjačom.
Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni. Posebno ušpinovati šećer i vodu da bi se dobio sirup za prelivanje kore. Mlaku koru preliti ohlađenim sirupom.
Fil:
U šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa gustinom pa dodati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne. Puter pjenasto umutiti pa dodati u ohlađeni fil i umutiti mikserom. Na kraju dodati otopljenu čokoladu i dobro izmiješati.
Finalni postupak: Natopljenu koru ravnomjerno premazati filom. Čokoladu ostavljenu za glazuru rastopiti sa malo ulja i preliti fil. Ostaviti kolač u frižideru da se stegne, a zatim ga isjeći na kocke.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept

Nema komentara:

Objavi komentar