Sastojci:
Tijesto:
– 1 kg glatkog brašna
– 50 dag margarina
– 4 dl kiselog vrhnja
– prstohvat soli
– 50 dag margarina
– 4 dl kiselog vrhnja
– prstohvat soli
Nadjev:
– 25 dag mljevenih oraha
– 20 dag šecera
– 10 dag groždica
– 2 žlice ruma
– 1 žlica meda
– 1 limun – ribana korica
– pola žlicice cimeta
– 2 dl vrelog mlijeka
– 2 žlice (razom) prezli
– 20 dag šecera
– 10 dag groždica
– 2 žlice ruma
– 1 žlica meda
– 1 limun – ribana korica
– pola žlicice cimeta
– 2 dl vrelog mlijeka
– 2 žlice (razom) prezli
Priprema:
Tijesto:
Omekšali margarin miješati sa brašnom i soli tako da se margarin smrvi do kraja pa tek tada dodati jedno vrhnje, miješati (može mikserom) i usput uzimati što više brašna kako bi se dobila kompaktna smjesa, zatim dodati drugo kiselo vrhnje i to u dio koji je ostao brašnast.
Mijesiti ili miksati nastavkom za tijesto dok ne postane kompaktno. Ostaviti ga u hladnjaku dva sata ili bolje preko noci.
Nadjev:
Izmiješati orahe, šecer, cimet, groždice, med i ribanu koricu limuna te preliti sve zajedno vrelim mlijekom. Dobro izmiješati pa dodati 2 razom punjene žlice prezli.
Izrada:
Kad se izvadi iz hladnjaka, ovu kolicinu podijeliti na dva dijela. Uzeti prvi dio i tanko razvaljati u pravokutnik velicine 60×60 cm. Zatim paralelno na suprotne duže strane stavljati nadjev dva cm unutar ruba, preklopiti jednom i tanko namazati razmucenim žumanjkom pa preklopiti još nednom i odrezati te malo pomaknuti ili prebaciti sve na jednu stranu. Postupak nastaviti sve dok se ne potroši tijesto. Isto ponoviti i sa drugom polovinom tijesta.
Dobivene rolice staviti jednu do druge i rezati keksice duljine 4 cm.Peci 180 st.C 20 minuta.
Još tople uvaljati u šecer u prahu.
Izvor: www.najbolji-recepti.com
Nema komentara:
Objavi komentar