četvrtak, 2. lipnja 2016.

KOLAČ SA RIBIZLOM!!



Ovaj kolač – tortu je moja tetka uvek spremala za posebne prilike. Odakle joj recept nemam pojma.. Nigde ga više nisam jela osim kod nje, jer ga niko i ne sprema! Proletos sam se setila njegovog božanstvenog ukusa i navalila da dobijem recept. Tetka je već u godinama, dugo kolač nije pravila, ali je njena ćerka pronašla svesku sa receptima, uredno ga iskuckla i poslala meni sestri preko poruke na FB 🙂 Malo sam ga doterala, evo ga:
Sastojci
Sastojci za testo:
100 gr putera
75 gr šećera
1 kesica vanil-šećera
1/2 limuna – korica
4 žumanca
150 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
Sastojci za beze:
4 belanca
100 gr oraha ili badema (mlevenih)
prstohvat soli
200 gr šećera
Sastojci za fil:
500 gr ribizli
500 ml slatke pavlake (mlečne)
2 kašike šećera u prahu
2 kesice šlag-fiksa
Priprema
1.
Umutiti penasto puter, dodati šećer, vanil-šećer i limunovi koricu.
Postepeno dodavati žumanca, pa lagano umutiti brašno kašiku po kašiku. Dobićete lepljivo testo. Podeliti ga na dva dela i tupim nožem razvući po plehu (28×24 cm) na koji je stavljen papir za pečenje.
2.
Belanca (sobne temperature!) posoliti i čvrsto ulupati. Dodati polovinu šećera, mutiti, pa dodati ostatak i umutiti dok se šećer skroz ne sjedini.
Snegom od belanaca premazati kore.
3.
Posuti obe kore mlevenim orasima i peći 20-25 minuta na 170°C. Ako orasi počnu da gore, pred kraj prekriti folijom.
Gotove kore skinuti sa pleha, jednu koru iseći mokrim nožem na željene komade i ostaviti sve da se ohladi. Beze od belanaca će da splasne, ali tako treba.
4.
Umutiti slatku pavlaku, krem fiks i šećer u prahu u čvrst šlag (paziti da se ne premuti i ode u puter!) Lagano dodati ribizle i ovlaš promešati.
Filom premazati donju koru, pa preko poređati isečenu gornju koru.
Posluživanje
Umesto slatke pavlake, možete umutiti 200 gr šlaga u prahu sa 300 ml mleka ili kisele vode (tako je pravila moja tetka dok nije bilo slatke pavlake u tetrapaku, od 5 kesica šlaga sa dodavanjem manje vode ili mleka), pa dalje po receptu…
Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar