utorak, 14. lipnja 2016.

Doboš torta



Sastojci
Kore:
9 jaja
9 kasika secera
9 kasika brasna
3 kasicice soka do limuna.
Fil:
6 jaja
200 g. secera
200 g. cokolade za kuvanje
1 kesica burbon vanilin secera
2 kesice vanilin secera
280 g. maslaca
Glazura:
150 g. secera
1 kasika procedjenog svezeg soka od limuna.Priprema
1.
Zagrejte rernu na 200 °C.i pripremite dve tepsije velicine (24 q cm),ili nemorate moze i jedna.
Umutite 3 belanca sa 1 kasicicom soka od limuna i 3 kasike secera.,dodajte zumanca i na kraju 3 kasike brasna.Masu podeli na dva dela i ispeci postepeno po 2 kore na podmazanom i pobrasnjavitom plehu(lil papiru). Peci na 180 °C.oko 15 min.
Tako uraditi i sa ostalim jajima.
Trebate ispeci ukupno 6 kora.
(Ja svaku pecenu koru slazen na papir,postepeno,kora pa papir tako redom i ohladim).
2.
Za fil,umutite jaja sa secerom,vanilin secerom i burbon vanilom penasto,i kuvajte na pari oko 10 min.mesajuci zicom da vam nebi zagorelo,skini sa vatre,i dodajte izlomljenu cokoladu,i sve dobro promesajte.Pokrijte sa providnom folijom i dobro ohladite.U ohladjeni fil dodajte dobro umuceni maslac(sobne temperature).
3.
Uzmite jednu lepu koru(od onih 6)tanku,i okrenite je naopako i stavite je na papir za pecenje.
U serpu sipajte secer i zagrejavajte ga na tihoj vatri dok se ne istopi.Tecan i tamnonarandzasti sirup skinite sa vatre,dodajte sok od limuna,pa mesajte brzo dok ne postane providan.Sipajte glazuru preko pripremljene kore i brzo je razvucite kasikom.
Tupu stranu noza umocite u margarin i pravite linije po glazuri(na taj nacin oznacite komade torte),nemorajte do kraja,do biskvita.
4.
Kore neizmenicno filujte filom i sacuvajte trecinu solje fila za ukrasavanje.
Nafilovanu tortu poklopite glaziranom korom i okolo premazite filom,a pomocu sprica na svako parce oznacenog komada torte napravite “pufnicu”-ruzicu,i okolo.
Posluživanje
Torta je predivna,mirisna,jednostavnih sastojaka,a sve sto duze stoji sve je bolja.Recept je dosta star iz knjige”Najlepse svecane torte”.

Izvor : www.najbolje-zanimljivosti.info

Nema komentara:

Objavi komentar