Sastojci
praline
200 g mljevenog keksa (vrsta po zelji)
50 g karamela (bombona)
2 zlice meda
80 g neslanog kikirikia
1 vanil secer
100 g cokolade za kuhanje
70 ml vodePriprema
1.
Karamele narezati na male komadice
2.
Cokoladu nakidati, dodati karamele, preliti vodom i otopiti na laganoj vatri, pari ili u mikrovalnoj. U otopljenu cokoladnu smjesu umijesati van. secer, med i promijesati
3.
Kekse samljeti i preliti ih cokoladnom smjesom.
4.
Kikiriki (ako je slan) preliti s malo vode i ostzaviti oko 10 minuta, zatim dobro isprati. Tako nece biti slan. Sitno ga narezati ili samljeti i dodati u smjesu. Sve dobro promijeati.
5.
Smjesu stavljati u kalupice za preline ili papirnate manje kosarice. Staviti u frizider na 1 sat. Odvojiti ih pazljivo od kalupa. Po zelji uvaljati ih u cokoladne kuglice, kikiriki ili po zelji. Smjesa se moze oblikovati i u kuglice ili roladicu pa rezati kada se stisne.
6.
Kolicinu sastojaka povecati po zelji.
praline
200 g mljevenog keksa (vrsta po zelji)
50 g karamela (bombona)
2 zlice meda
80 g neslanog kikirikia
1 vanil secer
100 g cokolade za kuhanje
70 ml vodePriprema
1.
Karamele narezati na male komadice
2.
Cokoladu nakidati, dodati karamele, preliti vodom i otopiti na laganoj vatri, pari ili u mikrovalnoj. U otopljenu cokoladnu smjesu umijesati van. secer, med i promijesati
3.
Kekse samljeti i preliti ih cokoladnom smjesom.
4.
Kikiriki (ako je slan) preliti s malo vode i ostzaviti oko 10 minuta, zatim dobro isprati. Tako nece biti slan. Sitno ga narezati ili samljeti i dodati u smjesu. Sve dobro promijeati.
5.
Smjesu stavljati u kalupice za preline ili papirnate manje kosarice. Staviti u frizider na 1 sat. Odvojiti ih pazljivo od kalupa. Po zelji uvaljati ih u cokoladne kuglice, kikiriki ili po zelji. Smjesa se moze oblikovati i u kuglice ili roladicu pa rezati kada se stisne.
6.
Kolicinu sastojaka povecati po zelji.
izvor: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar