Sastojci
Prhko tijesto s kvascem ( na hladno )
400 grama brasna
250 grama maslaca
20 grama svjezeg kvasca
1dl mlijeka
3 zumanjka
2 zlice secera
medju prste soli
Nadjev od vanilije
1/2 l mlijeka
1 vrecica vanile pudinga
1,5 puna zlica skrobnog brasna
4 zlice secera
1 vrecica vanilije secera
Nadjev od maka
200 grama mljevenog maka
150 ml mlijeka
4-5 zlica secera ( ili po ukusu )
1 manji bjelanjak
i jos
1 zumanjak
krupni secer za posipanje ( opcija )
secer u prahu
DODAJ U POPIS ZA KUPNJU
Priprema
Radjeno s ovim tijestom, kopiram izradu da je recept kompletan.
Prhko tijesto s kvascem ( na hladno )
400 grama brasna
250 grama maslaca
20 grama svjezeg kvasca
1dl mlijeka
3 zumanjka
2 zlice secera
medju prste soli
Nadjev od vanilije
1/2 l mlijeka
1 vrecica vanile pudinga
1,5 puna zlica skrobnog brasna
4 zlice secera
1 vrecica vanilije secera
Nadjev od maka
200 grama mljevenog maka
150 ml mlijeka
4-5 zlica secera ( ili po ukusu )
1 manji bjelanjak
i jos
1 zumanjak
krupni secer za posipanje ( opcija )
secer u prahu
DODAJ U POPIS ZA KUPNJU
Priprema
Radjeno s ovim tijestom, kopiram izradu da je recept kompletan.
1.
Kako je tijesto radjeno na hladno neka vam svi sastojci budu hladni.
Izmrvite kvasac i rastopite ga u hladnom mlijeku da nema grudvica. Dodajte zumanjke i dobro sjedinite.
2.
U prosijano brasno dodajte secer i sol, narezite hladan maslac na listice te rukama ili produzecima od miksera za dizana tijesta napravite mrvice. Dodajte pripremljeno mlijeko, umijesite glatko tijesto koje je cvrsto poput prhkog tijesta. Nemojte dugo mjesiti jer ovo je prhko tijesto, sto ga krace mjesite bit ce prhkije. Ako je malo mekse, ono ce se jos stisnuti u hladnjaku.
Zamotajte tijesto u prozirnu foliju, stavite u hladnjak na oko pola sata. Za to vrijeme pripremite nadjev.
Nadjev od vanilije
1.
Pomijesajte puding, skrobno brasno ( vrhom puna zlica ) secer i vaniliju. Dodajte nekoliko zlica hladnog mlijeka, promjesajte da nema grudvica.
Ostatak mlijeka zakuhajte i skuhajte puding. Poklopite ga prozirnom folijom da se ne uhvati korica i ohladite do sobne temperature.
Ako ne volite kupovni puding, mozete skuhati i domaci.
Nadjev od maka
1.
Zakuhajte mlijeko. Pomijesajte mak i secer. Kipucim mlijekom zaliti mak. Nemojte koristiti svu kolicinu mlijeka odjednom da ne bi bilo prerijetko. Meni je ova kolicina bila tocna, ali ovisi o suhoci maka da li ce i vama biti tako. Gustoca treba biti nesto veca nego ka radite orehnjacu, jos ce ga bjelanjak malo razrijediti.
Kad se mak ohladi, blago razbijte vilicom bjelanjak i pomijesajte s makom. Probjate da li vam je dovoljno slatko, ako nije slobodno dodajte jos secera.
Slaganje strudle
1.
Tijesto razvaljati na velicinu ca 35×40. Najbolje to odnah uradite na papiru za pecenje. Bit ce vam lakse prenijeti strudlu na pleh od pecnice.
Tijesto zarezite sa svake stane ( one duze ) na trake duge ca 11-12 cm, siroke oko 2,5 cm.
Na sredinu, koja je ostala nerezana, prvo staviti puding, malo ga obraditi vlaznom zlicom da je lijepog oblika. Na njega staviti nadjev od maka i ravnomjerno ga rasporediti. Pazite da ne rasirite previse nadjev, kad dignete trakice mora barem 2 cm sa svake strane biti nezarezano da vam ne bi nadjev curio van.
2.
Kraj tijesta sloziti uz strudlu, zadnju trakicu povuci prema sredini da zatvori nadjev. Slagati trakice s lijeva na desno da se prekrize, da dobijete otprilike oblik pletenice.
Namazati strudlu sa razmucenim zumanjkom, posipati krupnim secerom i odmah, bez dizanja, staviti u pecnicu koju ste zagrijali na 200 stupnjeva. Nakon 5 minuta smanjite na 180 i ispecite strudlu do zlatno zute boje.
Pecenu strudlu posipajte secerom u prahu i ohladite.
2.
U prosijano brasno dodajte secer i sol, narezite hladan maslac na listice te rukama ili produzecima od miksera za dizana tijesta napravite mrvice. Dodajte pripremljeno mlijeko, umijesite glatko tijesto koje je cvrsto poput prhkog tijesta. Nemojte dugo mjesiti jer ovo je prhko tijesto, sto ga krace mjesite bit ce prhkije. Ako je malo mekse, ono ce se jos stisnuti u hladnjaku.
Zamotajte tijesto u prozirnu foliju, stavite u hladnjak na oko pola sata. Za to vrijeme pripremite nadjev.
Nadjev od vanilije
1.
Pomijesajte puding, skrobno brasno ( vrhom puna zlica ) secer i vaniliju. Dodajte nekoliko zlica hladnog mlijeka, promjesajte da nema grudvica.
Ostatak mlijeka zakuhajte i skuhajte puding. Poklopite ga prozirnom folijom da se ne uhvati korica i ohladite do sobne temperature.
Ako ne volite kupovni puding, mozete skuhati i domaci.
Nadjev od maka
1.
Zakuhajte mlijeko. Pomijesajte mak i secer. Kipucim mlijekom zaliti mak. Nemojte koristiti svu kolicinu mlijeka odjednom da ne bi bilo prerijetko. Meni je ova kolicina bila tocna, ali ovisi o suhoci maka da li ce i vama biti tako. Gustoca treba biti nesto veca nego ka radite orehnjacu, jos ce ga bjelanjak malo razrijediti.
Kad se mak ohladi, blago razbijte vilicom bjelanjak i pomijesajte s makom. Probjate da li vam je dovoljno slatko, ako nije slobodno dodajte jos secera.
Slaganje strudle
1.
Tijesto razvaljati na velicinu ca 35×40. Najbolje to odnah uradite na papiru za pecenje. Bit ce vam lakse prenijeti strudlu na pleh od pecnice.
Tijesto zarezite sa svake stane ( one duze ) na trake duge ca 11-12 cm, siroke oko 2,5 cm.
Na sredinu, koja je ostala nerezana, prvo staviti puding, malo ga obraditi vlaznom zlicom da je lijepog oblika. Na njega staviti nadjev od maka i ravnomjerno ga rasporediti. Pazite da ne rasirite previse nadjev, kad dignete trakice mora barem 2 cm sa svake strane biti nezarezano da vam ne bi nadjev curio van.
2.
Kraj tijesta sloziti uz strudlu, zadnju trakicu povuci prema sredini da zatvori nadjev. Slagati trakice s lijeva na desno da se prekrize, da dobijete otprilike oblik pletenice.
Namazati strudlu sa razmucenim zumanjkom, posipati krupnim secerom i odmah, bez dizanja, staviti u pecnicu koju ste zagrijali na 200 stupnjeva. Nakon 5 minuta smanjite na 180 i ispecite strudlu do zlatno zute boje.
Pecenu strudlu posipajte secerom u prahu i ohladite.
Posluživanje
Imala sam u planu raditi dvije manje strudlice, ali sam bila u stisci s vremenom pa sam odradila samo jednu. Manje bi bile puno ljepse za vidjeti, mada su i ove odlicne. Ako radite dvije manje, drugi dio tijesta mora ostati u hladnjaku dok radite prvu.
Imala sam u planu raditi dvije manje strudlice, ali sam bila u stisci s vremenom pa sam odradila samo jednu. Manje bi bile puno ljepse za vidjeti, mada su i ove odlicne. Ako radite dvije manje, drugi dio tijesta mora ostati u hladnjaku dok radite prvu.
Izvor : www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar