Sastojci
Tijesto
1 štapić vanilije
20 dag maslaca
10 dag šećera
2 žumanjka
30 dag oštrog brašna
10 dag mljevenih lješnjaka
malo soli
pola šalice šećera u prahu
15 dag marmelade od višanja ili bundeve
1,5 žlice šećeraPriprema
Priprema:
1.
Prerežite po dužini štapić vanilije i istružite srž.
2.
Zamijesite tijesto od maslaca, šećera, žumanjaka, srži vanilije, soli i brašna, a na kraju dodajte lješnjake.
3.
Tijesto zamotajte u foliju i stavite 2 sata u hladnjak.
4.
Oblikujte tijesto u tanki valjčić i narežite ga na tanke ploške.
5.
Od svake ploške oblikujte kuglicu i u sredini nje utisnite malim kalupčićem ( drškom kuhače) rupicu, mora se raditi pažljivo da ne bi kuglica puknula.
6.
Tepsiju namastite i poslažite kolačiće.
7.
Peći na 200 °C oko 15-20 min.
8.
Ohlađene kolačiće posuti šećerom u prahu.
9.
Za lijep preljev na štednjaku otopiti marmeladu u koju ste dodali 1,5 žlicu šećera, mora biti tekuće.
10.
S malom žličicom sipati otopljeni preljev u rupice i pustiti da se ohladi, kad vam se preljev tokom rada stisne, ponovno ga na štednjaku ugrijte.
11.
Tijesto
1 štapić vanilije
20 dag maslaca
10 dag šećera
2 žumanjka
30 dag oštrog brašna
10 dag mljevenih lješnjaka
malo soli
pola šalice šećera u prahu
15 dag marmelade od višanja ili bundeve
1,5 žlice šećeraPriprema
Priprema:
1.
Prerežite po dužini štapić vanilije i istružite srž.
2.
Zamijesite tijesto od maslaca, šećera, žumanjaka, srži vanilije, soli i brašna, a na kraju dodajte lješnjake.
3.
Tijesto zamotajte u foliju i stavite 2 sata u hladnjak.
4.
Oblikujte tijesto u tanki valjčić i narežite ga na tanke ploške.
5.
Od svake ploške oblikujte kuglicu i u sredini nje utisnite malim kalupčićem ( drškom kuhače) rupicu, mora se raditi pažljivo da ne bi kuglica puknula.
6.
Tepsiju namastite i poslažite kolačiće.
7.
Peći na 200 °C oko 15-20 min.
8.
Ohlađene kolačiće posuti šećerom u prahu.
9.
Za lijep preljev na štednjaku otopiti marmeladu u koju ste dodali 1,5 žlicu šećera, mora biti tekuće.
10.
S malom žličicom sipati otopljeni preljev u rupice i pustiti da se ohladi, kad vam se preljev tokom rada stisne, ponovno ga na štednjaku ugrijte.
11.
Posluživanje
Recept je iz knjige “Kolači čarolija užitaka” -Gospodarski list s tim da sam promijenila način pravljenja preljeva
Recept je iz knjige “Kolači čarolija užitaka” -Gospodarski list s tim da sam promijenila način pravljenja preljeva
Izvor : www.najbolje-zanimljivosti.info
Nema komentara:
Objavi komentar