SASTOJCI
– 200gr mlevenih ili seckanih oraha
KORA
– 8 belanaca
– 8 kašika šećera
– 3 kašike prezli
– 3 kašike džema od kajsije
– 2 pune kašike kakaa
– 8 kašika šećera
– 3 kašike prezli
– 3 kašike džema od kajsije
– 2 pune kašike kakaa
FIL
– 8 žumanaca
– 8 kašika šećera
– 9-10 kašika brašna
– 1/2l mleka
– 2 kesice vanilin šećera
– 250gr putera ili margarina
– 30gr ruma
– 2 kesice šlaga
– mleko za šlag
– 8 kašika šećera
– 9-10 kašika brašna
– 1/2l mleka
– 2 kesice vanilin šećera
– 250gr putera ili margarina
– 30gr ruma
– 2 kesice šlaga
– mleko za šlag
PRIPREMA
U sud /20x40cm/podmazan staviti pek papir, pa preko papira ravnomerno rasporediti orahe.
Belanca mikserom umutiti dobro sa šećerom, dodati prezle, kakao, i džem. Dobro ujednačenu smesu sipati preko pripremljenih oraha.
Peći koru na 200 stepeni 15 minuta.
Kad je kora pečena, prevrnemo je da orasi budu odozgo i lagano skinemo pek papir. Ostaviti da se hladi, a za to vreme napraviti fil.
Žumanca umutiti sa šećerom, pa kašiku po kašiku dodavati brašno. Ovu smesu sipati u 1/2l mleka koje vri na pari i kojem je dodat vanilin šećer. Mutiti na pari mikserom 10-ak minuta, da se sve zgusne.
Skloniti sa ringle, dodati isečen puter na kockice i dalje mutiti mikserom dok se fil i puter ne sjedine. Na kraju dodati rum i sjediniti ga.
Kad se fil ohladi premazati ga preko kore. Tortu staviti u frižider da se dobro ohladi.
Ukrasiti je šlagom.
Ukrasiti je šlagom.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar