utorak, 17. svibnja 2016.

Ekleri ili išleri



Sastojci
– ½ šolje putera
– 1 šolja vode
– 1 šolja brašna
– ¼ kašičice soli
– 4 jaja
– 1 instant puding od vanilije
– 2 ½ šolje hladnog mlijeka
– 1 šolja vrhnja za kuhanje
– ¼ šolje šećera u prahu
– 1 kašičica ekstrakta vanilije
– 30 gr čokolade za kuhanje
– 2 kašike putera
– 1 šolja šećera u prahu
– 1 kašičica ekstrakta vanilije
– 3 kašike vrele vode
Način pripreme
U šerpi pomiješajte ½ šolje putera i šolju vode.
Pustite da provrije i miješajte dok se puter ne otopi.
Smanjite temperaturu i dodajte brašno i šećer.
Miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od stranica posude.
Dodajte jedno po jedno jaje dobro miješajući.
Uspite smjesu u kesu na kojoj ste napravili rupicu i istisnite u tepsiju.
Pecite 15 minuta na 230 stepeni i 20 minuta na 170 stepeni.
Za fil umutite puding i mlijeko po uputama na pakovanju.
Umutite vrhnje u šlag i dodajte ¼ šolje šećera u prahu i ekstrkt vanilije.
Umiješajte šlag u kremu, pa punite prerezano tijesto.
Otopite čokoladu, 2 kašike putera i dodajte šećer i kašičicu vanilije.
Dodajte vrelu vodu, ostavite da se malo ohladi pa prespite preko kolača.
Ostavite u frižider da se ohladi.
Izvor: domacica.com

Nema komentara:

Objavi komentar