SASTOJCI
200 g šećera
200 ml svježeg slatkog vrhnja
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
200 g šećera
200 ml svježeg slatkog vrhnja
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
(po želji) prstohvat morske soli
PRIPREMA
1. Stavite šećer u dublju tavu (bolje ako je tava svijetle unutrašnjosti, u crnoj ćete teško
moći odrediti boju koju je postigao karamel) i zagrijavajte ga miješajući dok se ne
počne topiti. Prestanite miješati i pričekajte da se sav šećer otopi, evenutalno okrećući
tavu. Šećer treba postići tamno zlatnu boju. Nemojte prepržiti šećer jer će onda biti
gorak.
1. Stavite šećer u dublju tavu (bolje ako je tava svijetle unutrašnjosti, u crnoj ćete teško
moći odrediti boju koju je postigao karamel) i zagrijavajte ga miješajući dok se ne
počne topiti. Prestanite miješati i pričekajte da se sav šećer otopi, evenutalno okrećući
tavu. Šećer treba postići tamno zlatnu boju. Nemojte prepržiti šećer jer će onda biti
gorak.
2. Vrhnje, sobne temperature ili malo zagrijano, ulijte u karamelizirani šećer. Pazite jer
će prskati. Ako vam se u ovom trenutku učini da je sve izgubljeno jer se šećer pretvorio
u kamen, ne očajavajte i nastavite ga zagrijavati na laganoj do srednje jakoj vatri dok
se šećer ponovno ne rastopi u vrhnju.
3. Kuhajte dalje na niskoj do srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, dok se sav
karamelizirani šećer ne istopi u vrhnju i vidite da se počinje zgušnjavati i biti kremasto.
4. Ulijte gotov karamel u zdjelu i umiješajte prstohvat morske soli i ekstrakt vanilije.
Dobro izmiješajte i ostavite da se ohladi.
5. Ulijte u staklenku i čuvajte u hladnjaku. Iskreno, ne znam koliki mu je rok trajanja
(mislim tjedan dana).
6. UPDATE: danas sam ga pravila opet, ali sam htjela pokušati s malo drugačijim omjerom
sastojaka. Dakle, otopila sam 180 g šećera, dodala sam 200 ml slatkog vrhnja.
će prskati. Ako vam se u ovom trenutku učini da je sve izgubljeno jer se šećer pretvorio
u kamen, ne očajavajte i nastavite ga zagrijavati na laganoj do srednje jakoj vatri dok
se šećer ponovno ne rastopi u vrhnju.
3. Kuhajte dalje na niskoj do srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, dok se sav
karamelizirani šećer ne istopi u vrhnju i vidite da se počinje zgušnjavati i biti kremasto.
4. Ulijte gotov karamel u zdjelu i umiješajte prstohvat morske soli i ekstrakt vanilije.
Dobro izmiješajte i ostavite da se ohladi.
5. Ulijte u staklenku i čuvajte u hladnjaku. Iskreno, ne znam koliki mu je rok trajanja
(mislim tjedan dana).
6. UPDATE: danas sam ga pravila opet, ali sam htjela pokušati s malo drugačijim omjerom
sastojaka. Dakle, otopila sam 180 g šećera, dodala sam 200 ml slatkog vrhnja.
Izvor : www.najbolje-zanimljivosti.info
Nema komentara:
Objavi komentar