utorak, 23. kolovoza 2016.

ČOKOLADNA TORTA



Sastojci
Kore
250 gr brasna
80 gr kakaa
400 gr šecera
na vrh noza soli
2 jaja
1 kasicica praska za pecivo
2 kasicice sode bikarbone
125 ml jake kafe (nes) kod mene
250 ml jogurta
125 ml ulja
Filovi
300 gr crne cokolade
3 dl tecne pavlake za slag
200 gr bele cokolade
300 gr mlevene plazme
1/2 l tecne pavlake za slag
300 gr cokolade sa celim lesnicima (Milka)
100 gr punomasnog mleka u prahu
3 dl tecne pavlake za slag
Preliv za kore
2 dl mleka
1 kašika meda
1 kašika konjaka
Priprema
Umutiti mikserom sve sastojke za kore odjednom. Dobijenu smesu koja je dosta gusta podelite na 4 jednaka dela. Ja sam uzela casu od 3 dl i imala sam tačno 4 čase. A vi mozete i u nesto drugo da odvojite masu na jednake delove.
Zatim u pleh po zelji okrugli, cetvrtasti, koji ste prethodno oblozili pek papirom, izlite masu za jednu koru i pecite na 200 C oko 12 min. Kora je mekana kao duša. Prečnik pleha kod mene je 28 cm. Tako ispecete 4 kore.,
1.
Filovi se pripremaju jako lako i brzo.
I fil: 3 dl pavlake za slag ugrejati i dodati 300 gr crne cokolade. Izmesati da se dobije lep gans. Ostaviti ga sa strane da se prohladi.
II Fil: 1/2 l pavlake za slag ugrejati i dodati 200 gr bele cokolade, mesati da se sjedini pa skloniti sa toplote i dodati 300 gr mlevene plazme ili nekog vama drazeg keksa. Prohladiti pa mikserom izmutiti da postane vazdusast.
III Fil: 3 dl tečne pavlake za slag ugrejati i dodati 300 gr cokolade sa krupnim lesnikom i 100 gr mleka u prahu. kada se i ovaj fil ohladi umutiti ga mikserom da fino naraste… (ukus ovog III fila je fantazija)
2.
Preliv: Ugrejati 2 dl mleka, dodati med i konjak.
3.
Redosled filovanja:
Uzeti prvu koru poprskati prelivom (koji divno mirise), pa premazati polovinom PRVOG fila, pa polovinom TREĆEG, zatim staviti drugu koru, takodje poprskati i staviti ceo fil od plazme. Nastaviti dalje redosled filovanja sa ostalim polovinama Prvog i Trećeg fila, kao sa prvom i drugom korom sto se i vidi na slici. Ostavite malo PRVOG fila za odozgo, ugrejte ga i stavite kasičicu meda i prelite tortu.
4.
S obzirom da sam je u brzini uslikala i nisam je nesto namestala, donja kora mi se malo zalepila na posluzavnik pa je na slici skoro i nema.
5.
Sto se tice pecenja kore odjednom, ne bih preporucila, jer je nekako specificna i bojim se da bi mozda ostala u sredini nepecena…

Izvor : www.najbolje-zanimljivosti.info

Nema komentara:

Objavi komentar