2 dl bjelanaca ( oko 6 većih ili 7 manjih)
mrvica soli
120 g šećera
150 g Glatkog brašna Podravka
1/2 kom Prašak za pecivo Docela
1/2 dl mlijeka
3 kašike ulja ili istopljenog putera
1 kašičica Gussnela Dolcela (gustina)
1 kašičica kakaa u prahu Dolcela
30 g tamne čokolade
PRIPREMA:
mrvica soli
120 g šećera
150 g Glatkog brašna Podravka
1/2 kom Prašak za pecivo Docela
1/2 dl mlijeka
3 kašike ulja ili istopljenog putera
1 kašičica Gussnela Dolcela (gustina)
1 kašičica kakaa u prahu Dolcela
30 g tamne čokolade
PRIPREMA:
1. Bjelanjke maaalo posoliti i umutiti u čvrst snijeg. Dodati šećer i vaniliju i mutiti da se
šećer istopi. Dodati ulje ili maslac i miješati malo najmanjom brzinom. U mlijeku
razmutiti gustin pa sipati u smjesu i izmiješati isto najmanjom brzinom
2. na kraju umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Smjesu podijeliti na 3
jednaka dijela
3. U jedan dio dodati kakao i izmiješati, u drugi dodati istopljenu čokoladu i izmiješati,
treći ostaje bijel U kalup, moj je 30 cm pa je kolač malo niži, može i manji, obložiti
papirom za pečenje, sipati po dvije kašike smjese, naizmjenično dok se sve ne utroši
šećer istopi. Dodati ulje ili maslac i miješati malo najmanjom brzinom. U mlijeku
razmutiti gustin pa sipati u smjesu i izmiješati isto najmanjom brzinom
2. na kraju umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Smjesu podijeliti na 3
jednaka dijela
3. U jedan dio dodati kakao i izmiješati, u drugi dodati istopljenu čokoladu i izmiješati,
treći ostaje bijel U kalup, moj je 30 cm pa je kolač malo niži, može i manji, obložiti
papirom za pečenje, sipati po dvije kašike smjese, naizmjenično dok se sve ne utroši
4. Ja sam pekla na 180 C 30 min, e sad, pošto je moj kalup veći i kolač tanji to je bilo
dovoljno, ako je manji kalup treba produžiti pečenje najmanje do 35 min.ohlađen kolač
ukrasiti po želji
dovoljno, ako je manji kalup treba produžiti pečenje najmanje do 35 min.ohlađen kolač
ukrasiti po želji
5. ostaviti da se dobro ohladi
Izvor : www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar