Dok je tek izvađena podseća na najlepši mousse.
SASTOJCI
450g brašna
40 g šećera u prahu
5 žumanaca
225g maslaca(hladan i na kockice)
1,5 kašičica praška za pecivo
1 kašika ruma
1 čepić vanila ekstrakta
3-5 kašika mleka
SASTOJCI
450g brašna
40 g šećera u prahu
5 žumanaca
225g maslaca(hladan i na kockice)
1,5 kašičica praška za pecivo
1 kašika ruma
1 čepić vanila ekstrakta
3-5 kašika mleka
KREMASTI FIL
5 belanaca sobne temperature
200 g šećera
prstovat soli
1200g kisele pavlake 20 %m.m. sobne temperature
2 kesice d 38g vanila pudinga Dolcela
20 g gustina
i još: 300 g voća (višnje, maline, borovnice i sl)
PRIPREMA
KORE
Izmešajte sastojke u blenderu dok ne dobijete glatku kuglu testa. Također možete mesiti testo rukom – staviti maslac, dodajte brašno i prašak, naseckajte nožem. Dodajte preostale sastojke i mesiti brzo da se dobije glatko testo. Podelite testo na dva jednaka dela, umotajte u foliju i staviti u zamrzivač na oko tri sata, ili duže (testo se može napraviti nekoliko dana ranije i zamrznuti).
2.
Kremasti fil:
Svi sastojci da su sobne temperature.
U posudu mikserom umutite u čvrst šaum belanca s prstohvatom soli. Zatim dodavati kašiku po kašiku šećera uz stalno mućenje. Treba postati čvrst i sjajan šlag.
Posebno izmešajte puding i gustin u mali deo kisele pavlake i pomešajte sa ostatkom kisele pavlake, mešati žicom ručno dok se ne izjednači i bez grudvica. Lagano sa špatulom dodati šaum od belanaca iz tri puta puding-pavlaka mešavini.
3.
NE OTVARATI RERNU U TOKU PEČENJA PRVIH 45 min.
Pleh dimenzije 35 x 20 cm obložiti papirom za pečenje. Polovinu testa iz zamrzivača izrendati na najvećoj veličini i postaviti na dno kalupa. Pritisnuti testo. Staviti krem i poravnati. Staviti višnje po vrhu i izrendati ostatak testa po vrhu.
Peći na 170 ° C ako je ventilator pećnica ili 10 steneni više ako je grejač gore dole oko 50 – 60 minuta. Da se ohladi u pećnici koja je malo odškrinuta. Zatim na sobnoj temperaturi pa u frižideru nekoliko sati najbolje preko noći. Pospite šećeom u prahu. Ja nisam to po želji.
Uživajte
4.
NAPOMENA:
* za koru prvo sve dodate a na kraju rum pa mleko dodajete po 1 kašiku
* možete prvo ispeći 1 deo kore oko 20 min na 170 C pa ohladiti do sobne temperature staviti krem i ostatak kore.
* koru sam prvo izrednadala pa rukom rasporedila za oba sloja i donju sam pritisnula da se izjednači
* donja kora se može držati u frižideru 30 minuta i razviti oklagijom na veličinu pleha, drugu polovinu držite u zamrzivaču dok prvi deo ako želite ispečete 20 tak min na 170 C ostavite da se ohladi, fil se brzo pravi ali je bolje narendati 2 koru
* koristila sam buorbon vanila puding Dolcela koji je odličan ako nemate može i od obične vanile
5.
Inspiracija za recept uz moje znatne izmene je sa ovog sajta ODAVDE.
Posluživanje
Poslužite sa svojim najboljim društvom uz kaficu, posle ručka, kod mene čak je i kao doručak poslužila.
5 belanaca sobne temperature
200 g šećera
prstovat soli
1200g kisele pavlake 20 %m.m. sobne temperature
2 kesice d 38g vanila pudinga Dolcela
20 g gustina
i još: 300 g voća (višnje, maline, borovnice i sl)
PRIPREMA
KORE
Izmešajte sastojke u blenderu dok ne dobijete glatku kuglu testa. Također možete mesiti testo rukom – staviti maslac, dodajte brašno i prašak, naseckajte nožem. Dodajte preostale sastojke i mesiti brzo da se dobije glatko testo. Podelite testo na dva jednaka dela, umotajte u foliju i staviti u zamrzivač na oko tri sata, ili duže (testo se može napraviti nekoliko dana ranije i zamrznuti).
2.
Kremasti fil:
Svi sastojci da su sobne temperature.
U posudu mikserom umutite u čvrst šaum belanca s prstohvatom soli. Zatim dodavati kašiku po kašiku šećera uz stalno mućenje. Treba postati čvrst i sjajan šlag.
Posebno izmešajte puding i gustin u mali deo kisele pavlake i pomešajte sa ostatkom kisele pavlake, mešati žicom ručno dok se ne izjednači i bez grudvica. Lagano sa špatulom dodati šaum od belanaca iz tri puta puding-pavlaka mešavini.
3.
NE OTVARATI RERNU U TOKU PEČENJA PRVIH 45 min.
Pleh dimenzije 35 x 20 cm obložiti papirom za pečenje. Polovinu testa iz zamrzivača izrendati na najvećoj veličini i postaviti na dno kalupa. Pritisnuti testo. Staviti krem i poravnati. Staviti višnje po vrhu i izrendati ostatak testa po vrhu.
Peći na 170 ° C ako je ventilator pećnica ili 10 steneni više ako je grejač gore dole oko 50 – 60 minuta. Da se ohladi u pećnici koja je malo odškrinuta. Zatim na sobnoj temperaturi pa u frižideru nekoliko sati najbolje preko noći. Pospite šećeom u prahu. Ja nisam to po želji.
Uživajte
4.
NAPOMENA:
* za koru prvo sve dodate a na kraju rum pa mleko dodajete po 1 kašiku
* možete prvo ispeći 1 deo kore oko 20 min na 170 C pa ohladiti do sobne temperature staviti krem i ostatak kore.
* koru sam prvo izrednadala pa rukom rasporedila za oba sloja i donju sam pritisnula da se izjednači
* donja kora se može držati u frižideru 30 minuta i razviti oklagijom na veličinu pleha, drugu polovinu držite u zamrzivaču dok prvi deo ako želite ispečete 20 tak min na 170 C ostavite da se ohladi, fil se brzo pravi ali je bolje narendati 2 koru
* koristila sam buorbon vanila puding Dolcela koji je odličan ako nemate može i od obične vanile
5.
Inspiracija za recept uz moje znatne izmene je sa ovog sajta ODAVDE.
Posluživanje
Poslužite sa svojim najboljim društvom uz kaficu, posle ručka, kod mene čak je i kao doručak poslužila.
Izvor : http://www.coolinarika.com/
Nema komentara:
Objavi komentar